26 Tem 2009

117. Element İçin Ruslar Devrede

Rus bilim adamları, periyodik cetvel (Periyodik Tablo) kurucusu Dmitri İvanoviç Mendeleev'in cetveldeki 117'nci elementini elde etme çalışmalarına hızla başladı.

Bu elementin elde edilmesi için ömrü 314 gün ve atom numarası 97 olan berkelyum'dan faydalanılacağı beklenmekte. Berkelyum dünya yüzeyinde nadir bulunan bir element olmasıdan (1 Mg) 1 miligramının fiyatı ise 100 bin dolar.

Ria Novosti ajansının haberine göre, Rusya Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü (RONAE) fizikçileri, Rusya'nın bilimsel araştırmalar kenti Dubna'da, (NIIAR) Dimitrovgrad Atom Reaktörleri Bilimsel Araştırma Enstitüsünün hazırladığı berkelyum hedef tahtasını kullanarak 117 elementi Ununseptium(Ununseptiyum) elde edecek.


RONAE bilim adamları, daha önce 2000 - 2008 yıllarında 112'nci Kopernikyum ve 116'ncı Ununheksiyum nağır elementler ile tablonun en ağır 118'inci Ununoktiyum elementini Dubna kentindeki araştırmalarında elde etmişlerdi.

Araştırması ertelenen ve elde edilmesi için berkelyum hedef tahtasına ihtiyaç duyulan 117'nci element, U-400 siklotronunda (parçacık hızlandırıcı), hızlandırılmış kalsiyum iyonlarının berkelyum hedef tahtasını bombalaması sırasında kalsiyum ve berkelyum atomlarının çarpışması sonucunda elde edilecek.

Berkelyum Amerika'dan Getittirilecek

117'nci elementin elde edilmesi için gerekli berkelyum çok nadir ve değerli bir madde olarak biliniyor. Ömrü 314 gün olan berkelyum maddesinin sadece 1 miligramının fiyatı 100 bin ABD doları.


Bu araştırmanın yapılması için Amerikan Oak Ridge Ulusal laboratuarında hazırlanan 25 miligramlık (2,5 Milyon Dolarlık) berkelyum-247 maddesinin berkelyum-249 yapılması için yaklaşık 5 yıl çalışıldığını belirten bilim adamları, bu maddenin dünyada sadece Amerikan Oak Ridge Ulusal laboratuvarında ve Rusya Dimitrovgrad Atom Reaktörleri Bilimsel Araştırma Enstitüsünde hazırlanabildiğini kaydettiler.

Berkelyum maddesinin 314 gün sonra parçalanarak 12,5 miligrama gerileyeceğini belirten Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü fizikçileri, amaçlarına ulaşmak için zamanlarının kısıtlı olduğunu, ancak bu yıl sonuna kadar 117'nci elementi elde edeceklerini kaydetti.

Doğada bulunan en ağır element olan uranyum, periyodik tabloda 92'nci (çekirdekteki proton sayısı) sırada bulunuyor. Diğer yapay ağır elementler, farklı elementlerin hızlandırılmış iyonlarının yüksek hızlarda çarpışmalarıyla elde ediliyor.

Çarpışma sonucu elde edilen ağır element çekirdekleri kısa bir süre sonra dağılıyor.

1 yorum:

cep telefonu dedi ki...

1mg 100bin acayip fazla para vede sadece 1mg ne işe yarıyor accaba bu 117.element

 

Blog Arşivi

technology-tna

Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler Copyright © 2008 - 2011 Designed by Bilal Kılıç

| Biiv.Net - Eğlence Mekanizması || Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler || İletişim için Backlink Verilir

Biiv.Net - Eğlence Mekanizması

Dizigon.Com - Dizi Film

EYaziyor.Com - Vlog

Buiv.Net - Eğlence Mekanizması

PcHocasi.com - Güncel Bilgisayar Platformu

Azpi.Net - Yazı Tahtası Blog

EminOfisTemizlik.Com - Temizlik Hizmetleri

CtpKaplama.Net - CTP Kaplama, Polyester Kaplama