BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünyada olumsuz çevre etkenlerinden dolayı göç etmek zorunda kalan insanların sayısının 24 milyona ulaştığının tahmin edildiğini bildirdi.
Genel Sekreter Ban 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolasıyla yayınladığı yazılı mesajda, dünya yüzeyinin üçte birini etkisi altına alan çölleşme ve verimli toprakların kaybının bir milyar insanın gıda kaynaklarını, refahını ve kalkınmasını tehdit ettiğini belirtti.
Uzun süren kuraklık ve açlık gibi olumsuz çevre etkenlerinden dolayı göç etmek zorunda kalan insanların sayısının 24 milyona ulaştığına inanıldığını bildiren Ban, bu sayının 2050 yılında 200 milyona çıkmasından endişe duyulduğunu ifade etti.
Bu yılki Dünya Çölleşmeyle ve Kuraklıkla Mücadele Günü etkinliklerinin çölleşmenin ulusal ve bölgesel istikrara karşı oluşturduğu tehditlere dikkati çekme amacı taşıdığını de belirten Ban, mesajında şunları kaydetti:
"Dünyanın tarıma elverişli topraklarının neredeyse üçte biri son 40 yıl içerisinde verimsizleşti ve insanlar tarafından terk edildi. Dünya genelinde tarım arazilerinin yaklaşık dörtte üçü şu ya da bu şekilde çölleşme işareti veriyor. Bu gelişmelerin tek nedeni ise iklim değişikliği değil. Esasen tarım uygulamalarımızı ve su kaynaklarımızı değerlendirme yöntemlerimizi yenilememiz gerekiyor.
Dünya liderleri iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir anlaşmaya varmak için aralık ayında Kopenhag'da bir araya geldiklerinde söz konusu küresel soruna bir çözüm bulabilirler. İklim değişikliği ile mücadele ederek çölleşmeyi tersine çevirebileceğimizi, tarımda verimliliği artırabileceğimizi, yoksulluğu azaltabileceğimizi ve küresel güvenliği güçlendirebileceğimizi unutmayalım."
23 Haz 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder