Montreal Üniversitesi'nde bir araştırma, vücudun her hücresinin DNA'larının aynı olduğuna ilişkin varsayıma gölge düşürdü.
Montreal Üniversitesi'nden araştırma ekibi, Abdominal Aort Anevrizması (AAA) hastalığının genetik nedenlerini araştırırken, kan ve doku hücrelerinin DNA'sının aynı olmadığı sonucuna vardı.
Araştırmacılar önce, hücrenin işlevselliği bittiğinde Biking Across Kansas (BAK) genlerini inceledi. Hastalardan alınan kan hücrelerindeki BAK genleri ile doku hücrelerinde SNPs BAK1 genleri arasında büyük fark olduğu ve hastalığı tetiklediği sanılan genin sadece doku hücrelerinde bulunduğu görüldü.
Aynı farklılıkların sağlıklı kişilerden alınan örneklerde de olduğu fark edildi. Araştırmacılar, kanser dışında, birçok küçük etkili genin çevreyle etkileşmeleri sonucu yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan hastalıklarda sadece kanın incelendiğini, genetik risk etkeni araştırıldığında kanın, dokularda ne olduğunu gösterdiğinin varsayıldığını ancak durumun böyle olmadığını belirttiler.
Human Mutation dergisinin bu ayki sayısında yer alan araştırmanın doğrulanması halinde, genetik konusundaki tüm araştırmaların ve özellikle risk etkenlerine ilişkin verilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir.
Büyük çaplı araştırmalarda kullanılan genetik örneklerin büyük kısmı kan hücresi halinde. Kan ve doku hücrelerinin genetik olarak farklı olması, gen haritasıyla ilgili bu araştırmaların baştan beri temelde hatalı olabileceği anlamına geliyor.
Araştırmaya ilişkin makale, Fransız Le Nouvel Observateur dergisinin internet sitesinde yayımlandı.
19 Tem 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder