Farelerde yapılan deneylerin ortaya koyduğu sonuç, uzun vadede erkekten kaynaklanan kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamayanlar için umut taşıyor.
Haber Newcastle Üniversitesi ile Kuzeydoğu İngiltere Kök Hücre Enstitüsü (NESCI) Profesörü Karim Nayernia başkanlığının yapıldığı, araştırmalarıyla dünya gündemine bomba haber olarak düştü.
Developmental Cell (Gelişme Hücresi) adlı bir tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, bu yöntemle üretilen spermlerle 7 yavru fare dünyaya getirildi. Bunlardan 6'sı yetişkin olana dek yaşadı.
Ancak farelerden bazılarının büyüme şekillerinin anormal olduğu ve bazı sağlık sorunları ortaya çıktığı belirtiliyor.
KÖK HÜCREDEN SPERM ÜRETİLMESİ VİDEOSU
Yöntemin ne ölçüde güvenli olduğunun yanı sıra, embriyolardan yapılmış spermlerle döllemeye başvurulması etik olarak da tartışma yaratıyor. Halen dünyanın bir çok ülkesinde laboratuar ortamında yapay döl yapılması yasaklanılmıştır.
Zira bu yöntem, tamamen laboratuvar ortamında "bebekler yaratılması" ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu durum 2006 yılında büyük bir atılım sayesinde basında yer aldı. Aynı durum 2008'in ilk çeyreğinde gerçekleşti.
2006 'da Almanya'nın Göttingen kentindeki Georg-August Üniversitesi'nden uzmanlar önce bir kaç günlük bir fare embriyosundan kök hücreler aldı.
Bu kök hücreler daha sonra laboratuvar mayoz bölünme aşamasından geçerek spermlerin oluşumunu sağladı. Bölünme esnasında kromozom sayısını düşük olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları yükseltmenin yolları buldu.
Ayrıca uzak bir gelecekte, kısır olan herhangi bir erkeğin de biyopsi yoluyla kök hücre örneği vererek çocuk sahibi olabileceği öne sürülüyor. Sperm sayımı düşüklüğü gibi unsurlar kısırlıkta yüzde beş gibi bir oran yaratıyor.
Ancak uzmanlar denemelerde ortaya çıkan anormalitelere dikkat çekerek bu gibi çalışmaların çok büyük riskleri de beraberinde getirdiğini bu nedenle uzun yıllar tartışılması gerektiğini belirtiyorlar.
Bilim adamları, söz konusu buluşun, genetik Hastalıkların nesilden nesile nasıl geçtiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağına inanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder