26 Ağu 2009

İstanbul Üniversitesi "EFE" Adında Buzağı Klonladı

TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Uludağ Üniversitesi () iş birliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan ''Boz'' ırkı klonlandı. "Efe" ismi verilen buzağının durumunun riskli olduğu ve gözetim altında tutulduğu bildirildi.

Proje kapsamında, (U.Ü.V.F) Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki boz ırk boğadan alınan doku parçasından üretilen hücrenin, taşıyıcıya aktarılması sonucu klonlanan yavru buzağı, (İ.Ü.V.F) İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Bölümünde dünyaya geldi.

Çiftlikte 4 yıl süren çalışma sonucunda, 4 yaşındaki bir boz ırk boğadan doku parçası alınarak, hücre geliştirdiklerini ve o ırkın klonlamasını yaptıklarını belirten (MAM-GMBE)TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, klon embriyoların, İÜ'de bir taşıyıcı sığıra aktarıldığını anlattı.

İlk canlı doğumun İÜ Veteriner Fakültesinde gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Sezen Arat, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Araştırma Enstitüsü Transgen ve Deney Hayvanları Laboratuvarında üretilen klon embriyoların, İÜ Veteriner Fakültesi ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı elemanları tarafından alıcılara transfer edildiğini kaydetti. Doç. Dr. Arat, doğumun sezaryenle gerçekleştirdiğini bildirdi.

Doç. Dr. Arat, buzağının doğum sonrası acil müdahalesinin Dahiliye ve Cerrahi Ana Bilim dallarından ekipler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

TÜBİTAK'tan ve İÜ Veteriner Fakültesinden öğretim üyelerinin katıldığı kalabalık bir ekiple doğumu gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Arat, doğumun yaklaşık 2 saat sürdüğünü, doğumun ardından buzağıya oksijen takviyesinin yapıldığını ifade etti.

KLON KOYUN "EFE"NİN VİDEOSU




EFE ADI VERİLDİ

Doğumun zamanından 10 gün erken gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Arat, bu nedenle buzağıda bir stres oluştuğunu söyledi. Arat, ''Efe'' ismini verdikleri buzağının, 25 kilogram civarında olduğunu kaydetti. Buzağının hayatta kalması bakımından doğumundan itibaren geçecek bir haftanın çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sezen Arat, sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren taşıyıcı sığırın durumunun iyi olduğunu bildirdi.

İÜ Veteriner Fakültesinde kalacak olan buzağıyı sürekli takip edeceklerini anlatan Doç. Dr. Arat, ''Normalde, dünyada sığır klonlanmış bir hayvan. Ancak dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri 'boz' ırkı klonlanmış oldu. Bu dünyada bir ilk'' dedi.

Aslında son derece dayanıklı hayvanlar olan Anadolu'ya özgü yerli ırklar ''Boz'', ''Yerli Kara'', ''Güney Anadolu Kırmızısı'' gibi türlerin yavaş yavaş sayılarının azaldığını belirten Doç. Dr. Arat, amaçlarının bu ırkların neslinin devamını sağlamak olduğunu kaydetti.

Bundan sonra da klonlama çalışmalarına devam edeceklerini, üniversitede bir tane daha klon yavru taşıyan sığır bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Arat, Uludağ Üniversitesi'nde de aynı ırkın klonlarını taşıyan 4 sığır olduğunu söyledi. Doç. Dr. Arat, diğer ırklarda da klonlama çalışması yapacaklarını ve bir canlıya dönüşüp dönüşmeyeceğini göreceklerini aktardı.

DURUMU RİSKLİ

Klon buzağı ''Efe''nin sağlık durumunun riskli olduğu ve 24 saat gözetim altında tutulduğu bildirildi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veterinerlik Fakültesinde normal süresinden 10 gün önce sezaryenle doğan buzağının sağlık durumunun riskli olduğunu belirterek, ''Antibiyotik veriliyor ve 24 saat başında bir veteriner bulunuyor. Bir hafta sonra durumu tam olarak belli olur'' diye konuştu.

TÜBİTAK, İstanbul ve Uludağ üniversiteleri işbirliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında dünyaya gelen buzağı, Anadolu yerli sığırlarından biri olan ''Boz'' ırkının klonlanmış ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Hiç yorum yok:

 

Blog Arşivi

technology-tna

Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler Copyright © 2008 - 2011 Designed by Bilal Kılıç

| Biiv.Net - Eğlence Mekanizması || Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler || İletişim için Backlink Verilir

Biiv.Net - Eğlence Mekanizması

Dizigon.Com - Dizi Film

EYaziyor.Com - Vlog

Buiv.Net - Eğlence Mekanizması

PcHocasi.com - Güncel Bilgisayar Platformu

Azpi.Net - Yazı Tahtası Blog

EminOfisTemizlik.Com - Temizlik Hizmetleri

CtpKaplama.Net - CTP Kaplama, Polyester Kaplama