Bilim adamları, Mars gezegeninin Dünya'dan çok daha hızlı metan gazı ürettiğini ve bu gazın çok daha hızlı şekilde yok olduğunu tespit ettiler.
Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, Fransız araştırmacılar, Dünya'dan daha önce yapılan bir gözlemi canlandırmak amacıyla Kızıl Gezegen için bilgisayarda bir iklim modeli oluşturdular.
Analizde, metan gazının Mars atmosferinde düzensiz bir şekilde dağıldığı ve mevsimlerle değiştiği görüldü. Mars'ta metan gazının varlığının şaşırtıcı ve ilgi uyandırıcı olduğunu belirten bilim adamları, Kızıl Gezegen'deki metanın bir yaşamdan veya volkanlar gibi bir jeolojik faaliyetten kaynaklanabileceğinin altını çizdiler.
Makalelerinde, bir Amerikan ekibi tarafından yapılan gözlemi yeniden oluşturmak için Mars'ın bilgisayarda iklim modelini nasıl kurguladıklarını anlatan Paris'teki Pierre Curie ve Marie Curie Üniversitesinden Franck Lefevre ve François Forget, bildikleri dinamik ve kimya bilimini modele koyup, Dünya'dan görülen düzensiz metan dağılımını yeniden oluşturmak için ölçümlerle eşleştirmeye çalıştıklarını belirttiler.
Ancak Dünya'da bildikleri fotokimyayı modele koyunca modeli yeniden oluşturamadıklarını ve bunun şaşırtıcı olduğunu kaydeden bilim adamları, "Şu an bildiğimiz kimya, Mars'taki metan ölçümleriyle uyuşmuyor. Bir şey metanın ömrünü 600 kat düşürüyor. Eğer ölçümler doğruysa önemli bir şeyi kaçırıyor olmalıyız" dediler.
7 Ağu 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder