Fındıklı ilçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan Yüksel İncegümüş, Çamsu mevkisinde sertifikalı olarak 70 kovandan fazla organik bal üretimi yaptığını söyledi.
Organik üretimin normal bal üretiminden çok zahmetli olduğunu ifade ett. İncegümüş, ''Rize ili sınırları içinde sertifikalı organik bal üretimi yapan sadece 3 kişi var. Sertifikasız olarakta organik kara kovan arıcılığı yapanlar da var. Tabii ki bunların bizim gibi sertifikaları olmadığı ve sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenmiyor'' dedi.
Bu yıl havaların düzensiz yağışlı alması nedeniyle rekoltenin düşük olacağı endişesi yaşadıklarını ifade eden İncegümüş, şunlarıda ekledi:
''Ülkemiz genelinde etkili olan yağışlardan Rize de oldukça nasibini almakta. Havanın kapalı ve yağışlı gitmesi arının çalışmasını olumsuz etkiliyor. Açık havalarda arının günlük çalışma süresi daha uzun olurken kapalı havalarda arı kovandan dışarı çıkmıyor. Kovanda bekleyen arı bu sefer peteklerde bizim alacağımız balı tüketiyor.
KONU İLE İLGİLİ VİDEO
Netice böyle olunca kovandan alacağımız bal miktarı düşüyor. Yağmurdan ziyade bal üretimi yaptığımız yerde fındık büyüklüğünde dolu bile yağdı. Haziran ortasında üretim yaptığım yerde ilk kez dolu yağdığını gördüm.''
Kaynak:Bilim-TNA'a teşekkür ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder