16 Haz 2011

15 Haziran 2011 Ay Tutulması

15 Haziran 2011 Ay Tutulması

Google 15 Haziran 2011 Ay Tutulması İçin Logo Yaptı...

Ay kendi yörüngesinde giderken, zaman zaman Dünya'nın gölgesine girer. Bu duruma Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve ayın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir.

Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığın kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer.

Bu 90.957.42.000.000.000.0 km uzanan gölge konisi ay uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir.

Ay saatte 3456 km hareket halinde olduğu için, ortalama Ay tutulmasının zamanı ortalama 40 dakika ile 1 saat arasında değişir. Ay tutulması, yeryüzünün ayın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir.

Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay tamamen kaybolmaz.

Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk emilip yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntılarının görünürlüğü mahalli atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı garip ve tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.



15 Haziran 2011 Ay Tutulması Video




Güneş, Dünya ve Ay'in bazı değişik durumları Kısmi Ay Tutulmasını sağlar. Kısmi Ay Tutulmaları durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay tutulması genellikle yılda 2 kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya 3 defa ortaya çıktığı da olabilir.

En son bundan 8 sene önce görülen Tam Ay Tutulması bu akşam yeniden gerçekleşti. Türkiye'de de tam olarak görülen Tam Ay Tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girmesiyle oluşuyor.

Bu sıradışı uzay olayı ayrıca oldukça uzun sürmesiyle de biliniyor. Gerçekleşen Tam Ay Tutulması yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü ve meraklılara görsel bir şölen yaşattı.

Hiç yorum yok:

 

Blog Arşivi

technology-tna

Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler Copyright © 2008 - 2011 Designed by Bilal Kılıç

| Biiv.Net - Eğlence Mekanizması || Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler || İletişim için Backlink Verilir

Biiv.Net - Eğlence Mekanizması

Dizigon.Com - Dizi Film

EYaziyor.Com - Vlog

Buiv.Net - Eğlence Mekanizması

PcHocasi.com - Güncel Bilgisayar Platformu

Azpi.Net - Yazı Tahtası Blog

EminOfisTemizlik.Com - Temizlik Hizmetleri

CtpKaplama.Net - CTP Kaplama, Polyester Kaplama