10 Ağu 2013

Bilim Adamları "Sahte Anılar" Oluşturdu

Amerika’nın Massachusetts eyaletindeki RIKEN-MIT Merkezi’nde farelerin beyninde dünya ilk kez "Sahte Hatıralar" oluşturuldu. 

Farelerin beyninde ilk kez "Sahte Hatıralar" oluşturuldu.


Amerika'nın Massachusetts eyaletindeki RIKEN-MIT Merkezi’nde 1987 yılında Nobel Tıp Ödülü sahibi Susumu Tonegawa ve ekibi, farelerin beynine yerleştirilen optik fiberler sayesinde hafıza oluşumu sağlayan hücreleri harekete geçirmeyi başardı.


Araştırmacılar, farelerin beyin hücrelerini ışığa maruz bırakıldığında tepki vermek üzere yeniden programladı. Bilim adamları, ışığa maruz bırakılan farelerin hücrelerini etkin hale getiren "channelrhodopsin-2" proteininin üretilmesini sağlayan bir virüs geliştirdi. Bu virüs beynin hafızayla ilgili hipokampus bölümüne direkt enjekte edildi. Hücreleri ışığa maruz bırakmak için iplik kalınlığında optik fiberler, farelerin beynine yerleştirildi.

Fareler önce tehlike içermeyen "A" kutusuna koyuldu. Daha sonra hayvanlar, "B" kutusuna alındı. Burada, farelerin beyninin hipokampus bölümündeki hücreler ışıkla uyarıldı ve "A" kutusundaki anılar harekete geçirildi. Bununla beraber, farelerin ayaklarına elektrik şoku verildi.

Bilim Adamları "Sahte Anılar" Oluşturduğu Video



Tekrar "A" kutusuna koyulan farelerin tehlike olmadığı görüldü. Farelerin bu durumdan korktuğu görüldü. Bununla beraber bilim adamları, farklı yeni bir yere koyulan farelerde istedikleri zaman "A" kutusundaki "Sahte Hatıralar"a bağlı hücreleri harekete geçirebildi.


"Science" dergisindeki araştırma, insan hafızasının işleyişinin daha iyi anlaşılmasına ve travma sonrası stres bozukluğu ve benzer rahatsızlıkların tedavisine ışık olacak gibi görülüyor.


Hiç yorum yok:

 

Blog Arşivi

technology-tna

Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler Copyright © 2008 - 2011 Designed by Bilal Kılıç

| Biiv.Net - Eğlence Mekanizması || Technology-Tna | Bilimsel Gelişmeler || İletişim için Backlink Verilir

Biiv.Net - Eğlence Mekanizması

Dizigon.Com - Dizi Film

EYaziyor.Com - Vlog

Buiv.Net - Eğlence Mekanizması

PcHocasi.com - Güncel Bilgisayar Platformu

Azpi.Net - Yazı Tahtası Blog

EminOfisTemizlik.Com - Temizlik Hizmetleri

CtpKaplama.Net - CTP Kaplama, Polyester Kaplama