İran'da kuzu ve oğlaktan sonra ilk kez buzağı kopyalandı.
İran İsfahan kentinindeki Royan Entitüsünde yürütülen proje başkanlığını Dr.Mohammad Hossein Nasr-Esfahani yürütmekteydi. Projenin başında Esfahan'i; 2001'den beri ciddi projelerde yardımcı ve başkanlığını yapmıştı.
Royan Araştırma Enstitüsü "Royana" adı verilen buzağının 270 gün hamilelik döneminin ardından bugün yerel saat ile 15.05'te (tsi 13:35) sezaryenle dünyaya geldiğini açıkladı.
İran ve Ortadoğu'da ilk olduğu belirtilen kopyalamanın başarıyla sonuçlanması için bilim adamlarının iki yıl boyunca çok sayıda araştırma ve deney yaptığı kaydedildi.
İran'ın bu bilimsel başarıyla, Yeni Zelanda, Danimarka. Güney Kıbrıs ve ABD gibi klonlama teknolojisinde önde gelen ülkeler bilmekteydik. Bu son atılımıyla ilk 5 ülke olma hakkını yakaladı.
Enstitü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanların klonlama yöntemiyle varlıklarını sürdürebileceğini bildirdi. Bu arada, aynı enstitüye bağlı başka bir birimde de birkaç gün içinde başka bir buzağının dünyaya geleceği kaydedildi.
Klonlama halen hem islami ülkelerde hemde avrupada ve gelişmiş diğer ülkeler neslinde olumlu görülmemektedir. Bilim adamları özellikle gelecekte insanlar kaybettikleri yakınlarının klonlama isteyeceklerini düşünüyor. Bu da insanlık üremesinde ciddi anlamda bir çıkmaza sürüklemekte.
Bilim ve teknoloji alanında önemli bir bölgesel güç olmayı amaçlayan İran, ilaç, uzay ve nükleer teknoloji konularında araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem veriyor.
Ülke yönetiminde büyük etkiye sahip olan Şii dini liderler de, hayvan klonlamaya izin veren bir fetva yayımlamıştı. Bu nedenle ülkede herhangi dini bir gerilim olması önlendi.
11 Tem 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder